Burma (Myanmar)
Statsskick: militärstyrd republik
Yta: 678000 km2
Huvudstad: Rangoon
Invånarantal: 41,7 miljoner
Invånare/km2: 62
Befolkning: burmaner 68%, shan 7%, karen 6%, övriga 19%
Officiellt språk: burmanska
Läs och skrivkunnighet: 83%
Religion: buddister 87%, kristna 6%, muslimer 4%, övriga 3%
Bnp: $1.200
Olika näringsgrenars andel av BNP: jordbruk 59%, industri 11%, service 30%
Exportvaror: teak, fisk, ris, gummi, ädelstenar
Exportländer: Indien, Kina, Thailand, Singapore
Importvaror: råvaror, byggnadsmaterial
maskiner, transportutrustning, matprodukter
Importländer: Singapore, Japan, Thailand, China, Malaysia
Naturtillgångar: trä, tenn, bly, silver, guld, olika ädelstenar, olja, naturgas
Burma har varit en vänsterinriktad militär diktatur sedan 1962 då general Net Win tog makten genom en kupp. Militären har under den tid de har haft makten, krossat demokratin och kört ekonomin i botten. Vilket gör att Burma numera räknas som ett av Asiens fattigaste länder. En demokratirörelse under ledning av nobel pristagaren och ledaren för oppositions partiet Nationella förbundet för demokrati Aung San Suu Kyi är med “tvekan” tillåtlig. Aung San Suu Kyi har under en längre period varit placerad i husarrest av militärjuntan eller som de själva vill kalla sig SLORC ” Statliga rådet för återställande av lag och ordning” men juntan upphävde Aung San Suu Kyi`s husarrest den 6-5-02 efter stark press ifrån FN.
Med tanke på lag och ordning så står militärens Burma för ca 90% av den illegala narkotika tillverkningen i området, en narkotika tillverkning som många anser sker med juntans medgivande.
I ett försök att blidka omvärlden så har juntan lovat att år 2005 ska opium framställningen i landet ha upphört, enligt internationella experter så finns det inga planer framtagna som stöder ett sådant påstående.
Däremot kan man se att juntan i Rangoon har vidtagit åtgärder för att höja produktionen av opium. Minst 50.000 människor har förflyttats ifrån Burmas nordöstra stater söderut till Thailands gräns för att där deltaga i framställningen av narkotika.
Ett av de banditgäng som tillverkar och smugglar narkotikan ut ifrån Burma är U.W.S.A. ( United Wa State Army ). Dessa vill gärna kalla sig gerillakrigare därför att som de själva säger så slås de för Wa folket som är ett litet minoritetsfolk som håller till i Burmas norra Shan stat.
Ett annat är karenfolkets D.K.B.A. ( Democratic Karen Buddhist Army ) bägge tros vara lierad med juntan i Ragoon. De flesta narkomaner finns just i Burmas norra stater och det är här som HIV/AIDS är som mest utbredd, vilka frihetskämpar utrotar sitt eget folk, om man bortser från De Röda Khmerernas härjningar i Kambodja. Vilket var ett riktigt lågvattenmärke i mänsklighetens historia.
I juntans Burma kan man bli arresterad och straffad utan rättegång eller bevis, 100,000 tals av Burmas minoritetsfolk lever under svåra förhållanden som flyktingar i Thailand.
Juntans Burma har med hjälp av utländskt kapital påbörjat en upprustning av sin turistindustri, en turistindustri som nästan har varit död sedan juntan tog makten.
Samtidigt vädjar oppositionen genom Aung San Suu Kyi till turister att inte besöka landet så länge juntan sitter vid makten. Så man kan själv välja om man vill stödja demokrati eller förtryck.
Kambodja
Statsskick: monarki
Yta: 181040 km2
Huvudstad: Phnom Phen
Invånarantal: 12.2 miljoner
Invånare/km2: 67
Befolkning:khmer 90%, kineser 1%, Vietnamese 5%, övriga 4%
Officiellt språk: khmer
Läs och skrivkunnighet: 35%
Religion: buddister 95%, övriga 5%
Bnp: $710
Olika näringsgrenars andel av BNP: jordbruk 43%, industri 20%, service 37%
Exportvaror: teak, fisk, ris, gummi
Exportländer: USA, Singapore, Japan
Thailand, Malaysia, Indonesien
Importvaror: guld, byggnadsmaterial, maskiner, transportutrustning, cigarretter
Importländer: Singapore, Japan, Thailand
Australien, Indonesien, Vietnam
Naturtillgångar: trä, gummi
Phnom Penh, huvudstaden i Kambodja med ca en miljon invånare. Sedan Röda khmerernas fall 1979 så har Phnom Penh växt till sig och på senare år blivit ett intressant turistmål vilket fått många av stadens näringar att öka.
Nu byggs det i var och annat hörn för att tillgodose den ökande tillströmning av turister.
Siam Reap
Kambodja är för de flesta känt för sina välbevarade tempel. Det största är ruinstaden Ankor Wat i Siam Raep från 1100-talet och som är i ett utmärkt skick även om det gjorts en del restaureringsarbeten. I regionen så återfinns flera tempel som är äldre (900-tal) även om de är mindre.
Det mesta av Siem Reaps nattliv sker runt Gamla Saluhallen, koncentrerat på “Pub Street”. Denna gata förvandlas till promenadstråk efter 17,00 och har öppet sent. Goda shoppingmöjligheter med låga priser.
Mycket intressant historia. Gör man en utflykt från Thailand är flyg att rekommendera då infrastrukturen med vägar inte alltid är de bästa.
Kambodja anses vara utskeppningshamn för narkotika ifrån den gyllene triangeln. Narkotikarelaterad korruption förekommer inom statsförvaltningen samt hos polis och militär.
Kambodja misstänks också för medhjälp till penningtvätt av narkotikapengar samt är stor producent av cannabis för den internationella marknaden.
Efter att varit fransk lydstat ifrån mitten av 1800 talet och koloni ifrån 1800 talets senare del så blev Kambodja självständig från Frankrike 1953 under ledning av Norodom Sihanouk.
Från början styrde Norodom Sihanouk Kambodja som kung men efter ett par år så överlämnade han kungamakten till sin far. Norodom Sihanouk fortsätter dock och styra landet som premiärminister fram till 1970 då han blev avsatt av Lon Nol som tog över makten genom en kupp samtidigt avskaffade Lon Nol monarkin och utropa republik. Norodom Sihanouk bildade då en exilregering tillsammans med gerillan de röda khmererna under ledning av Pol Pot.
Med hjälp av bombflyg från USA som släppte 250,000 ton bomber över både gerilla och civila lyckades Lon Nol behålla makten över Kambodja i fem år men ca 100,000 kambodjaner beräknas ha mist livet under bombanfallen. I april 1975 föll Lon Nol och gerillan de röda khmererna tog över Phnom Pen.
Hade tiden ifrån kuppen mot Norodom Sihanouk 1970 och till de röda khmerernas maktövertagande 1975 varit svår och blodig för folket i Kambodja så var det ändock bara en försmak av vad som skulle komma.
Efter att ha döpt om landet till det Demokratiska Kambodja började röda khmererna att omsätta sina teorier om hur man skapa den perfekta planhushållningen till praktisk erfarenhet.
En erfarenhet av ett misslyckande som skulle kosta cirka två miljoner människor livet. Ingen har kunnat föreställa sig den slakt på människor som skulle påbörjas när de röda khmererna tömde städerna på folk för att dessa skulle delta i arbetet på landsbygden.
Gamla som unga tvingades ut på fälten och människor som inte var fysiskt lämpliga tvingades arbeta med hårt lantarbete. Det hårda arbetet och bristen på mat och hälsovård gjorde att folk dog i tusental på fälten och de som klagade över den hårda behandlingen mördades.
Skolor och universitet stängdes för att lärare och elever skulle kunna delta i arbetet på fälten. När dessa klagade på att utbildningen blev åsidosatt så startade ett rent blodbad på intellektuella.
Vilket kan ha påverkat läs och skrivkunskapen. Kambodja har i dag en läs och skrivkunskap ibland befolkningen på 35%, att jämföra med grannen Thailand som har 94%.
De röda khmererna blev ofta inblandad i gränsstrider med Vietnam beroende på att de röda khmererna försökte att återta territorium som hade gått förlorade till Vietnam under tidigare konflikter.
De röda khmerernas mål var att upprätta ett stort khmerrike. Till slut fick Vietnam nog av alla gränskonflikter och i december 1978 invaderades Kambodja av Vietnam och de röda khmererna pressades vid anfallet tillbaka till gränstrakterna till Thailand.
Den Vietnamesiska invasionen fördömdes av en omvärld, en omvärld som hade sett på när Pol Pot och hans anhängare mördade sina landsmän. Det är aldrig rätt av ett enskilt land att invadera ett annat land om det inte har sanktionerats av FN.
Men den Vietnamesiska invasionen räddade troligtvis livet på 100.000 tals kambodjaner. Efter invasionen tillsatte Vietnam Hun Sen som premiärminister, namnet Demokratiska Kambodja blev sedan till Folkrepubliken Kambodja.
Med hjälp av pengar och vapen ifrån USA och Kina så fortsatte de röda khmererna och bekämpa Vietnam ifrån baser i gränsområdet till Thailand men med ringa framgång.
När FN kom med sitt fredsfördrag så lämnade Vietnam landet och 1993 kunde fria val genomföras. Vilket resulterade i att Hun Sen samt prins Norodom Ranariddh ledare för partiet FUNCINPEC fick dela på premiärministerposten.
Norodom Sihanouk blev för andra gången kung av Kambodja efter att monarkin återinfördes. Hun Sen utförde 1997 en kupp mot prins Norodom Ranariddh som resulterade i att Hun Sen blev ensam premiärminister.
Efter kuppen har prins Norodom Ranariddh sökt sig till de röda khmererna som återigen har börjat och marschera. Man får hoppas att de röda khmererna den här gången, när Pol Pot är död väljer en annan inriktning än den som kostade 1.5-2.0 miljoner kambodjaner livet.
Laos
Statsskick: kommuniststat
Yta: 236800 km2
Huvudstad: Vientiane
Invånarantal: 5.5 miljoner
Invånare/km2: 23
Befolkning: främst laotiska thaifolk, samt kineser och vietnameser
Officiellt språk: Lao
Läs och skrivkunnighet: 57%
Religion: buddister 60%, övriga 40%
Bnp: $1.300
Olika näringsgrenars andel av BNP: jordbruk 51%, industri 22%, service 27%
Exportvaror: träprodukter, tenn, kaffe
Exportländer: Vietnam, Thailand, Belgien, Tyskland, Frankrike
Importvaror: maskiner, bilar, bensin
Importländer: Singapore, Japan, Thailand, China, Vietnam
Naturtillgångar: trä, tenn, guld
Varför inte ta en resa längs Mekongfloden och se den orörda naturen och till det bli serverad underbar mat. Se buddhismens byggnader samt de ståtliga färgsprakande tempel som reser sig ur den orörda naturen. Här blandas gästfrihet, ett tempo av det lugnare slaget och till det en vacker natur.
Laos tillhör ett av de fattigaste länderna i världen. Skälet är som ofta att man drabbats av krig. Vietnamkriget satte djupa spår som man fortfarande kan se spår från än idag.
Stora delar är fortfarande relativt oexploaterat av västerländsk turism, vilket märks inte minst när man träffar landets invånare, som fortfarande tycker att det är exotiskt och spännande att möta en turist.
Huvudstaden Vientiane har cirka 140 000 invånare och kallas även för Sandel-trästaden. Stadens namn uttalas -Wieng Chan- av laotier och betyder ungefär “staden med murar”.
Kolonialismen och fransmännen gav staden dess nuvarande namn. Staden grundades redan på 1000-talet när bosättare slog sig ned på slätten vid Mekongfloden. Väl värt att besöka. Reser du runt stanna ett par dagar i Vientiane.
Koungsi vattenfallet – LAOS
Man kan göra dagsutflykter från Luang Prabang till b l a Koungsi vattenfallet som är ett av Asiens vackraste, även om det på intet sätt är något av de högsta. En annan sevärdhet är de heliga Pak Ou grottorna som man når på ett par timmar genom en långsam och scenisk resa på Mekong.
Motivet på den laotiska flaggan föreställer soluppgången över Mekong. Det är en passande symbolik. Den gamla kungliga huvudstaden Luang Prabang ligger inbäddad i en dalgång på 350 meters höjd, mellan floderna Mekong och Nam Khan och med en inramning av kuperade, rundade gröna berg.
Laos, det tredje benet i den gyllene triangeln. Laos är ett transitland för narkotika på väg till Kambodja. Narkotikan skeppas sedan via Kambodja väster ut.
Stora kvantiteter narkotika smugglas också genom Laos till Vietnam. Misstankar finns att Laos har illegal heroinframställning för den västliga marknaden.
Kommuniststat utan någon egentlig opposition, visserligen har några bomber exploderat i Vientiane men om det är ett bevis på att det finns ett betydande motstånd mot regimen är en annan sak.
När den kommunistrelaterade gerillan tog makten i Laos 1975 så avslutades en sex sekel gammal monarki. Regimen har under de sista åren gått i Kinas fotspår och satsat på en statskontrollerad marknadsekonomi.
Laos är ett fattigt land där jordbruket utgör ca 50% av BNP. Landet är stark beroende av stöd ifrån Internationella valutafonden och andra bidragsgivare där Japan är den största donatorn.
Brister i gränsdragningen till Thailand fick den laotiska militären att intaga tre stycken thailändska öar i Mekongfloden. Ockupationen skedde i oktober år 2000 troligtvis sedan den laotiska militärjuntan i Vientiane råkat hitta ett gammalt avtal mellan Thailand och Frankrike från tiden som Laos var en koloni till Frankrike för cirka 50 år sedan.
Enligt avtalet skulle öarna tillhöra Laos med det avtalet som grund intog laotisk militär öarna och körde iväg de thailändska bönder som brukade jorden men så beter sig inte “goda” grannar.
Malaysia
Statsskick: monarki
Yta: 330000 km2
Huvudstad: Kuala Lumpur
Invånarantal: 21,5 miljoner
Invånare/km2: 65
Befolkning: malajer 48%, kineser 30%, dajaker 14%, indier 8%
Officiellt språk: malajiska
Läs och skrivkunnighet: 83.5%
Religion: muslimer 53%, kristna 7%, buddister 19% , övriga 21%
Bnp: $10.700
Olika näringsgrenars andel av BNP: jordbruk 12%, industri 46%, service 42%
Exportvaror: teak, olja, olje och gas produkter
Exportländer: Japan, USA, Singapore, Thailand, Taiwan, Hong Kong
Importvaror: maskiner, fordon, livsmedel
verkstadsprodukter, kemikalier
Importländer: USA, Singapore, Japan, Taiwan, Syd Korea, Thailand, China, Malaysia
Naturtillgångar: skog, tenn, olja, naturgas
Malaysiska federationen kallades landet fram till 1963 då landet bytte namn till Malaysia. Fram till 1965 ingick även Singapore som en del av federationen men sparkades ut detta år.
Landet är uppdelat i två regioner som delas av sydkinesiska havet. Västra som gränsar till Thailand och östra som i sin tur gränsar mot Borneo samt Indonesien. De två regionerna delas i sin tur av 13 stater.
Här finns långa fina sandstränder med härligt klart vatten och många soltimmar. Med liten turistexploatering har det lett till att Malaysia börjat bli ett turistmål som mer och mer upptäckts av flertalet turister, däribland även vi skandinaver.
Vad kan man då göra i Malaysia som turist? Petronas Twin towers är naturligtvis ett enastående byggnadsverk och ses av de flesta turister som besöker Kuala Lumpur.
Fd. Brittisk kronkoloni som blev självständig 1957 i federation med Indonesien under namnet Malaya, efter tre år lämnade Indonesien federationen.
Malaysia skapades 1963 genom införlivande av Sabah, Sarawak, och Singapore, år 1965 lämnade Singapore federationen Malaysia är en demokrati med fria val och allmän rösträtt. Populärt turist mål besöks årligen av 7 till 10 miljoner turister.