Ett år efter lanseringen har det thailändska Destination Thailand Visa (DTV) blivit en av landets mest oväntade succéer. Enligt en artikel i South China Morning Post har över 35 000 personer ansökt om visumet sedan starten i juli 2024 – ett tydligt tecken på att Thailand lyckats locka till sig den globala vågen av digitala nomader.
En ny sorts långtidsturist har etablerat sig
DTV-visumet skapades för att locka frilansare, entreprenörer och distansarbetare som vill kombinera arbete med ett liv i tropisk miljö. Istället för korta semestervistelser handlar det nu om individer som stannar månader i taget – och bidrar till ekonomin på ett annat sätt än traditionella turister.
Thailand sticker även ut bland regionens konkurrenter. Till skillnad från liknande program i Malaysia och Indonesien, där visumen ofta är kortvariga och inte förnybara, erbjuder DTV en femårig flexibilitet. Varje inresa ger upp till 180 dagars vistelse, och målgruppen är bred: alla över 20 år med fjärrarbete för företag utanför Thailand.
Förutom detta kan man också ansöka om kategorin ”soft power” – det vill säga verksamheter som Muay Thai träning, medicinska behandlingar, wellness och dylikt. Så visumet täcker verkligen en rad med olika kategorier av resenärer.
Partyöar som har förändrats till arbetsplatser

På platser som Koh Phangan, som är mest känd för fullmånefester, har målgruppen förändrats. Coworkinghubbar och yogastudior växer fram bredvid smoothiebarer och strandbostäder.
Många hyr bostäder direkt från lokala uthyrare, deltar i samhällsevenemang och spenderar vardagen på thailändska kaféer snarare än hotellområden. Liknande mönster syns i Bangkok, där nya kvarter formats kring coworkingkontor, thaiboxningsgym och wellnesscenter.
För många har huvudstaden blivit en bas, inte bara för jobb, utan för att bygga upp ett socialt liv. Snabbt internet, smidig kollektivtrafik och bra sjukvård gör staden särskilt attraktiv.
En ekonomisk ljuspunkt i ett dystert läge
Thailands ekonomi har kämpat i motvind – med sjunkande turistströmmar, en osäker politisk situation och exportproblem. Världsbanken har till och med sänkt sin tillväxtprognos för 2025 till 1,8 procent. I detta klimat är DTV-visumets framgång en sällsynt positiv nyhet.
Där kinesiska turister sviker och stora hotell ser färre bokningar, fyller distansarbetarna ett nytt tomrum – särskilt under lågsäsongen. På platser där regnet skrämmer bort charterturister syns nu laptops och surfbrädor sida vid sida.
Tyvärr är DTV-visumet inte enbart solsken och coworking

Allt är dock inte rosenskimrande. Vissa DTV-innehavare rapporterar att vardagen kan vara ensam, särskilt för dem som inte snabbt hittar ett sammanhang. Bangkok är stort, intensivt och fullt av distraktioner – vilket ibland leder till att rutiner rasar.
Utöver detta finns också praktiska utmaningar, mycket tack vare den komplicerade byråkratin i landet. Trots sin popularitet är DTV-visumet alltså inte helt problemfritt – särskilt inte för dem som planerar att stanna i Thailand en längre tid och leva ett mer vardagligt liv.
Här nedan har vi punktat ned fyra av de största problemområdena just nu:
1. Bankkonton nästan omöjliga att öppna
En av de största frustrationspunkterna för DTV-innehavare är banksektorn. Trots att visumet är giltigt i fem år och tillåter en lång vistelse, betraktas det fortfarande av många banker som ett slags turistvisum.
Det innebär att det i praktiken är nästintill omöjligt att öppna ett thailändskt bankkonto – något som försvårar vardagliga betalningar, särskilt i ett samhälle där QR-koder och appar med digitala överföringar dominerar.
2. Omvandlade körkort gäller ofta bara två år
Ett annat återkommande problem gäller thailändska körkort. Många digitala nomader försöker skaffa ett inhemskt körkort för att köra bil eller motorcykel lagligt. Men även om man uppfyller alla krav får man sällan den femåriga versionen av körkortet – något som tidigare var möjligt.
Istället beviljas oftast enbart ett körkort som gäller i två år, vilket innebär mer administration och kortare giltighet.
3. Gränspassager kan kräva extra granskning om du gjorde din ansökan i ett grannland
Resenärer som ansökt om DTV-visum via ambassader i grannländer som Malaysia, Laos eller Kambodja bör vara beredda på extra granskning vid inresa till Thailand. Det har förekommit fall där immigrationspersonalen begärt att få se dokumenten som låg till grund för ansökan – inklusive bevis på inkomst, uppdragsgivare och boende.
Anledningen är att flera visumagenter i regionen har försökt kringgå regelverket genom falska eller bristfälliga ansökningar.
Även om du har ett godkänt DTV-visum är det därför klokt att ha med sig kopior av de inskickade handlingarna – särskilt om du flyger in via större flygplatser som Suvarnabhumi eller Don Mueang. Immigrationen har blivit mer vaksam, särskilt när visumet utfärdats i ett annat land än där du är medborgare.
4. Förlängningar inom Thailand är en byråkratisk mardröm
Att förlänga sin vistelse med DTV-visumet inne i Thailand är tekniskt möjligt – men i praktiken så krångligt att de flesta undviker det helt. Flera DTV-innehavare vittnar om att processen hos immigrationen är så svår att det nästan känns som att myndigheten medvetet vill avskräcka från att försöka.
En möjlig förklaring kan vara att Ministry of Foreign Affairs, som ligger bakom DTV-visumet, lanserade det utan att först förankra det hos Immigration Bureau – en helt separat myndighet som ansvarar för förlängningar på plats. Resultatet är att immigrationen ofta ställer oproportionerligt höga krav jämfört med vad som krävdes vid den initiala ansökan.
Bland de krav som ofta förekommer vid en förlängning finns:
- Stämplade dokument från arbetsgivare eller uppdragsgivare
- Ytterligare intyg om inkomst och detaljerad dokumentation av arbete
- Mer omfattande underlag än vad som begärdes vid den första ansökan
På grund av detta väljer många att istället lämna landet och komma tillbaka för att nyttja en ny inresa, vilket ofta är smidigare än att hantera den inhemska förlängningsprocessen.
Trots utmaningarna är DTV-visumet en plattform för framtiden
Även om det finns byråkratiska hinder ser det ändå ut som att Thailand har funnit en ny typ av invånare: mobila, självgående och ofta med höga inkomster. Många har dessutom stora sociala medieplattformar och fungerar indirekt som ambassadörer för landet.
Genom att dela bilder, videor och berättelser från sitt nya liv i Thailand hjälper de till att marknadsföra landet gratis – och mer trovärdigt än någon reklamkampanj. Med DTV-visumet hoppas man alltså inte bara på intäkter i form av hyror och middagar, utan även på ett lyft för landets image som ett nav för framtidens internationella arbetskraft.
Och visumets popularitet ser inte ut att avta. Allt fler inser att man inte behöver välja mellan jobb och livskvalitet – i Thailand går det att få båda.