Intresset för den Thailändska maten har ökat i Sverige beroende på att allt fler svenskar besöker Thailand under sin semester, och på så sätt kommer i kontakt med den Thailändska mat kulturen.

Den thailändska maten kan med viss sanning, delas upp i den norra och den södra mat traditionen. Den norra med mycket kötträtter, och den södra som har påverkats av närheten till havet, med mera fisk och skaldjursrätter, men en sak har de gemensamt ris och chilipepparn.

Genom avtal med andra länder om att få fiska på deras vatten så har thailand kunnat byggt upp en av Asiens största fiskeflottor. En viss export av fiskeprodukter före kommer t.ex. konserverad tonfisk, frystfisk och räkor. Ris bas ingrediensen i thailändsk mat, odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya. Thailand är en av världens viktigaste exportörer av ris.

Den thailändska maten är smakrik och stark på grund av det flitiga användandet av chilipeppar och andra kryddor.

Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika Thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra er från att uppleva det smakrika Thailändska köket.
Thai Recept.