Allmänt: Pattya kan liknas vid den fula ankungen som försöker att bli en vacker svan. Från att ha haft ryktet om sig att vara ett riktigt sexturist mål sedan början av 60 talet. Ett rykte som har sin grund i att Amerikanska militärer på Permissioner ifrån Vietnam kriget åkte till Pattaya för att roa sig. Och militärer på permission har oftast två saker som dom värdera högt droger och kvinnor och pattaya kunde stå till tjänst med bägge. De Amerikanska militärens permissions resor, blev början på de stora neonskyltarnas ankomst till Pattaya, skyltar som visar att här finns allt som nöjeslyssna soldater på permission söker.

När USA 1973 undertecknade paris avtalet och drog sig ur Vietnam kriget så togs de Amerikanska förbanden hem. Men de stora neonskyltarna mattades inte, utan Pattayas ryckte som sexturist stad levde vidare. Nu med hjälp av att en storandel av besökarna var män som sökte sig till Pattaya av sexuella orsaker, en del av dem var mycket ljusskygga.

De styrande i Thailand har efter både internationell och inhemsk kritik på börjat en uppstädning av sexträsket. En av anledningarna är den höga HIV/AIDS procenten ibland de prostituerade. Samtidigt har flera länder ändrat sin lagstiftning så att en som begår en handling utomlands som betecknas som ett brott idet egna landet kan dömas för det brottet vid återkomsten till det egna landet. Vilket gör att den som besöker ett land för att utnyttja dess liberala syn på sex kan få surt när han kommer hem. Det har fått den traditionella sexturisten som reste till Thailand av en enda anledning och det var för att ha sex i olika former att byta resmål, han reser enligt rykten numera till kambodja.

Samtidig har myndigheterna i pattaya vidtagit olika åtgärder för att minska brottsligheten. I de förebyggande åtgärderna ingår att montera fasta kameror för att överblicka de populäraste turiststråken.

De flesta ensam turistande män som numera besöker Pattaya gör det av samma orsak som alla andra och det är för att roa sig.Visserligen ingår vin, kvinnor och sång som en del i begreppet att roa sig, men det har större poeter än jag skrivet om.

Pattaya besöks årligen av mer än 2,5 miljoner turister och en stor del av dessa är turistande familjer som kommer till Pattaya för att roa sig. De söker sig oftast till Jomtien Beach distriktet som är ett lite lugnare område.

Besökarna är inte bara utländska turister, utan närhetern till Bangkok har fått många bangkokbor att välja Pattaya till resmål under helger. Vilket för med sig att temperaturen stiger och trängseln ökar under helgen och nu menar jag inte väder temperaturen.

När det gäller att locka bangkokbor till sig så har Pattaya en konkurrent på andra sidan Thailand bukten nämligen Hua Hin. De som söker ett lugnare tempo besöker Hua Hin som är en mindre och lugnare plats här har också den thailändska kungafamiljen sitt sommarpalats.

Allmänt.
Reser.
Klimat.
Sevärdheter.
Utflykter.
Nöjen.
Hotell.
Restauranger.