Fakta Kambodja.     
 • Statsskick: monarki
 • Yta: 181040 km2
 • Huvudstad: Phnom Phen
 • Invånarantal: 12.2 miljoner
 • Invånare/km2: 67
 • Befolkning:khmer 90%, kineser 1%
          Vietnamese 5%, övriga 4%
 • Officiellt språk: khmer
 • Läs och skrivkunnighet: 35%
 • Religion: buddister 95%, övriga 5%
 • Bnp: $710
 • Olika näringsgrenars andel av BNP:
          jordbruk 43%, industri 20%, service 37%
 • Exportvaror: teak, fisk, ris, gummi
 • Exportländer: USA, Singapore, Japan
         Thailand, Malaysia, Indonesien
 • Importvaror: guld, byggnadsmaterial
          maskiner, transportutrustning, cigarretter
 • Importländer: Singapore, Japan, Thailand
         Australien, Indonesien, Vietnam
 • Naturtillgångar: trä, gummi
 • Tillägg:
  Kambodja anses vara utskeppningshamn för narkotika ifrån den gyllene triangeln. Narkotika relaterad korruption före kommer inom statsförvaltningen samt hos polis och militär. Kambodja misstänks också för medhjälp till penning tvätt av narkotika pengar samt är stor producent av cannabis för den internationella marknaden.

  De röda khmererna:
  Efter att varit fransk lydstat ifrån mitten av 1800 talet och koloni ifrån 1800 talets senare del, blev Kambodja självständig från Frankrike 1953 under ledning av Norodom Sihanouk. Från början styrde Norodom Sihanouk Kambodja som kung, men efter ett par år överlämnade han kungamakten till sin far. Norodom Sihanouk fortsätter dock och styra landet som premiärminister fram till 1970 då han blev avsatt av Lon Nol som tog över makten genom en kupp, samtidigt avskaffa Lon Nol monarkin och utropa republik. Norodom Sihanouk bilda då en exilregering tillsammans med gerillan de röda khmererna under ledning av Pol Pot.

  Med hjälp av bombflyg från USA som släppte 250,000 ton bomber över både gerilla och civila lyckades Lon Nol behålla makten över Kambodja i fem år, men ca 100,000 kambodjaner beräknas ha mist livet under bombanfallen. I april 1975 föll Lon Nol och gerillan de röda khmererna tog över Phnom Pen.

  Hade tiden ifrån kuppen mot Norodom Sihanouk 1970 och till de röda khmerernas maktövertagande 1975, varit svår och blodig för folket i Kambodja så var det ändock bara en försmak av vad som skulle komma. Efter att ha döpt om landet till det Demokratiska Kambodja började röda khmererna att omsätta sina teorier om hur man skapa den perfekta planhushållningen till praktisk erfarenhet.

  En erfarenhet av ett misslyckande som skulle kosta cirka två miljoner människor livet. Ingen har kunnat föreställa sig den slakt på människor som skulle på börjas när de röda khmererna tömde städerna på folk, för att dessa skulle delta i arbetet på landsbygden. Gamla som unga tvingades ut på fälten, människor som inte var fysisk lämpliga tvingades arbeta med hårt lantarbete. Det hårda arbetet och bristen på mat och hälsovård gjorde att folk dog i tusental på fälten och de som klagade över den hårda behandlingen mördades.

  Skolor och universitet stängdes för att lärare och elever skulle kunna delta i arbetet på fälten. När dessa klagade på att utbildningen blev åsidosatt, så startade ett rent blodbad på intellektuella. Vilket kan ha påverkat läs och skrivkunskapen. Kambodja har i dag en läs och skrivkunskap ibland befolkningen på 35%, att jämföra med grannen Thailand som har 94%.

  De röda khmererna blev ofta inblandad i gränsstrider med Vietnam beroende på att de röda khmererna försökte att återta territorium som hade gått förlorade till Vietnam under tidigare konflikter. De röda khmerernas mål var att upprätta ett stort khmer rike. Till slut fick Vietnam nog av alla gränskonflikter och i december 1978 invaderades Kambodja av Vietnam, de röda khmererna pressades vid anfallet tillbaka till gränstrakterna till Thailand.

  Den Vietnamesiska invasionen fördömdes av en omvärld, en omvärld som hade sett på när Pol Pot och hans anhang mördade sina landsmän. Det är aldrig rätt av ett enskilt land att invadera ett annat land, om det inte har sanktioneras av FN. Men den Vietnamesiska invasionen räddade troligtvis livet på 100.000 tals kambodjaner. Efter invasionen tillsatte Vietnam Hun Sen som premiärminister, namnet Demokratiska Kambodja blev Folkrepubliken Kambodja.

  Med hjälp av pengar och vapen ifrån USA och Kina fortsatte de röda khmererna och bekämpa Vietnam ifrån baser i gränsområdet till Thailand, men med ringa framgång. När FN kom med sitt freds föredrag lämnade Vietnam landet och 1993 kunde fria val genomföras. Vilket resulterade i att Hun Sen samt prins Norodom Ranariddh ledare för partiet FUNCINPEC fick dela på premiärminister posten. Norodom Sihanouk blev för andra gången kung av Kambodja efter att monarkin återinfördes.

  Hun Sen utförde 1997 en kupp mot prins Norodom Ranariddh som resulterade i att Hun Sen blev ensam premiärminister. Efter kuppen har prins Norodom Ranariddh sökt sig till de röda khmererna som återigen har börjat och marschera. Man får hoppas att de röda khmererna den här gången, när Pol Pot är död väljer en annan inriktning än den som kostade 1.5-2.0 miljoner kambodjaner livet.