Bangkok (Krung Thep - Änglarnas stad).
Huvudstad i Thailand.
En av sydostasiens mest välkända städer ibland västerlänningar.
Bangkok blev under 60 och 70 talet känd som en nöjes stad, en av många orsaker till det kan vara att USA under Vietnam kriget hade sina stora bombplan av typ B52 stationerade på flygfält i Thailand. Det med förde att trupperna sökte sig till Bangkok på sin permission vilket fick till följd att nöjes livet utvecklades. En annan orsak kan vara att det stora allmänna resandet tog fart under 60 och 70 talet. Som en följd av att välståndsutvecklingen accelererade och fritiden ökade, så reste folk till Bangkok för att roa sig.

Bangkok som delas av floden Chao Phraya har en livligt trafikerad hamn, Klong Toey som är Thailands största hamn med en kapacitet på 14 miljoner ton per år och har både när och fjärrtrafik. Efter som floden Chao Phraya har ett begränsat djup på 8,5m, måste en omlastning ifrån de riktigt stora djupgående Ro Ro fartygen till mindre fartyg ske i andra närligande hamnar, som den nybyggda djuphamnen vid Laem Chabang i Chonburi som har ett djup på 12m eller t.ex hamnen i Singapore. En stordel av varutransporten till Bangkok sker numer via vägnätet, vilket gör att den svåra luftföroreningen över bangkok ökar. För att möta det ständigt växande transport behovet så pågå en upprustning och utbyggnad av det thailändska järnvägsnätet. Till Bangkok anländer också förnödenheter i från landsbygden med hjälp av pråmar släpande av bogserbåtar.

Bangkok denna obestämbara stad, med en salig blandning av gammalt och nytt sida vid sida. Vår tids symboler för en växande ekonomi höghus och finansinstitut, byggdes under den tid som Thailand hade en av världens mest progressiva ekonomier med en årlig tillväxt på nästan 10%. Blandas numera med tempelbyggnader och äldre bebyggelse i en salig röra och genom alltihop drar kanaler, järnvägen och floden Chao Phraya fram.
Som besökare i Bangkok, så överväldigas man av den intensitet på gränsen till kaos som råder. Det pulserande ljudet av den intensiva trafiken på gatorna blandas med ljudet ifrån stadens livsnerv floden Chao Phraya, där bogserbåtar släpar tungt lastade pråmar med stadens förnödenheter upp efter floden. Och de små ettriga taxibåtarna med sina alltför stora motorer ger allt för att överrösta varandra. Medan de far fram som små bålgetingar i bland andra båtar av varierande utseende och storlek.

Lämnar man flodområdet för att gå vidare med att utforska staden så är det bäst att köpa en karta och bestämma sig för vad man vill se. Är avståndet inte alltför långt så kan man promenera, och på det viset få uppleva Bangkok på nära håll. Men tänk på att trafikrytmen är hård, samt att massvis med folk är i rörelse, thaier blandas med kineser ifrån det närliggande Chinatown samt andra minoriteter, och alla verka med tanke på intensiteten ha ett mål som ligger långt långt bort. Besöker man Bangkok under turistsäsong november till april så lär man också räkna med att det är en hel del turister ifarten.
Vill man undvika trängseln kan man alltid besöka en bar och smaka på den inhemska ölet Singha med 6% alkoholstyrka ett ganska ljust och smakrikt öl, som har cirka 65% av marknaden. Men väljer man bort baren och man inte ska alltför långt så kan man åka Tuk Tuk men kom överens om priset innan du kliver in.
När det gäller längre avstånd så är det bättre att ta en Taxi var uppmärksam på att det finns två typer av taxibilar. Den äldre utan taxameter och de nya med taxameter, åker man i den äldre utan taxameter så ska man först förhandla fram ett pris innan man kliver in i bilen. Tänk på att folk har blivit rånade när de har åkt i den äldre sorten. Men väljer man en taxi med taxameter så har man en viss trygghet i att dessa är registrerade. Reser man ensam så bör man välja en med taxameter.
Vill man spara pengar så ska man åka lokal trafik, men det är oftast trångt på bussarna vilket gör att ficktjuvar trivs där.
Vill man se delar av staden lite grann ifrån ovan, så ska man åka skytrain, den trafikerar de mest kommersiella områdena i staden och priset variera med sträckans längd grundpriset är 15 Baht. Ett av de populäraste nöjena är att ta en båttur på Bangkoks kanaler hyr en båt längs med Chao Phrayas hamnområde, kom överens om sträckan ni vill se tillsammans med förarn innan ni förhandlar om priset så att inte sträckans längd bestäms av er skicklighet i att pruta. Eller hyr båten för ett pris per timme.

Bangkok består inte av ett centrum som har olika stadsdelar sprida runt om sig som de västerländska städerna oftast är uppbyggda, utan av ett lapptäcke av olika områden.
Ett kvarter som har en hög sammansättning av folk ifrån ett specifikt land (t.ex. Chinatown) kan bilda ett område, närområdet runt ett stort tempel, eller en officiell byggnad kan vara ett annat. Platsen för en viss typ av verksamhet kan också bilda ett område typ Patpong (nöjes kvarter). Alltihop bildar tillsammans något som måste vara en stadsplanerares värsta mardröm eller största utmaning.
Bangkok är ingen vacker stad, så att kalla bangkok för östens venedig är inte riktigt rätt mot vårt europeiska orginal. Däremot är bangkok en stad med många vackra byggnader som Grand Palace, Wat Po och Wat Benchamabopit samt Wat Arun, för att nämna några.

Den som vill bo och äta billigt under Bangkok besöket ska söka sig till Banglampoo området som har många billiga hotell och Guest Houses.

Olika platser att besöka:
Wat Phra Kaeo:(Smaragdbuddhans tempel)
Det kungliga templet byggdes av Rama 1 som en kopia av det kungliga templet i Ayutthaya. Här förvaras den heligaste buddhastatyren i Thailand. Den så kallade (Smaragdbuddhan).
Grand Palace:
Byggandet av Grand Palace på börjades år 1782 samma år som Bangkok utnämndes till huvudstad av kung Rama 1, den första kungen av Chakridynastin.

För att få utrymme att bygga Grand Palace så förflyttades en större kinesisk koloni som hade ockuperat området, till den plats som numera är känd som Chinatown området omkring Bangkoks järnvägsstation Hua Lampong.

Grand Palace används numera bara vid speciella tillfällen som t.ex. statsbesök.
Nuvarande kungen Rama IX, bor i Chitraladapalatset i norra Bangkok.


Chinatown:
Chinatown kallas området runt järnvägsstationen Hualamphong.
Chinatown är ett livligt och färgstarkt område med stor kommers här finns både marknader och mindre affärer. Har man pengar kvar sedan resan är betald så kan man besöka " The gold shop street ". Är däremot finansen svag så kan man här både äta och bo billigt. Äta kan man direkt vid dom många stånden som är uppställda och där vid få en billig måltid.
Här finns också billiga hotell som, River View Guest House eller Chinatown.


Flytande marknad:
Det finns en del flytande marknader att välja på, en är den på kanalen Damnoen Saduak i Provinsen Ratchaburi. Bussar avgår ifrån södra terminalen på Charan Sanitwong Rd. Första bussen avgår klockan 05, sedan var trettionde minut.
En annan finns på kanalen Sanamchai.
Besök utflykt Bangkok.

Hotell:
Lite dyrare:

Dusit Thani Tel 236-0450-3
Shangri-La Tel 237-3630-60
Royal River Tel 433-0300-1


Turist Klass:
Federal Tel 253-0175-6
Malaysia Tel 286-3582
Siam Tel 252-5081

Guest House, Billiga :
River View Guest Tel 243-5429
Chail`s House Tel 281-4912
Green House Tel 281-9572

 


Thailand fakta.